Subsidie warmtepomp

Beschikbaar of niet?

Met de Investeringssubsidie duurzame energie, afgekort ISDE, kunt u vanaf 1 januari 2016 (ook in 2018) een subsidie krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp (of warmtepompen). Daarnaast is er subsidie voor Zonneboilers, biomassaketels en pelletkachels. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers. ISDE is een subsidieregeling van het ministerie van Economische Zaken. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, afgekort RVO, is verantwoordelijk voor de uitvoering.

*Tip: Direct weten wat een warmtepomp voor u gaat kosten? Vul het formulier in en ontvang tot 6 offertes van lokale specialisten. Vergelijk en bespaar ook tot 30%

Voor welke warmtepompen geldt deze subsidie?

Een warmtepomp komt in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie als deze voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • De warmtepomp is onderdeel van een verwarmingstoestel.
  • Het verwarmingstoestel is uitgerust met een lucht-waterwarmtepomp, grond-waterwarmtepomp, water-waterwarmtepomp, hybride waterwarmtepomp of warmtepompboiler. Lucht-luchtwarmtepompen zijn uitgesloten.
  • Het verwarmingstoestel heeft een nominaal vermogen van ten hoogste 70 kW.
  • Het verwarmingstoestel is voorzien van een etiket en een productkaart en technische documentatie.

Lees hier de gewijzigde voorwaarden.

Apparatenlijst en subsidiebedrag

Om een keuze te maken is door de overheid een Apparatenlijst warmtepompen opgesteld. De warmtepompen op de lijst zijn apparaten die in aanmerking komen voor subsidie. Die lijst wordt continue aangevuld met nieuwe merken en types. Dit gebeurt na controle en goedkeuring van nieuw gemelde apparaten door de RVO. Hierin staat ook het subsidiebedrag per apparaat.

De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het soort apparaat en de energieprestatie. Voor warmtepompen ligt deze indicatief tussen de € 500 en € 2.500.

Enkele voorbeelden: **

  • Warmtepompboiler voor tapwater : 500 euro**
  • lucht/water warmtepomp van 8 kW: 2300 euro**
  • brine/water warmtepomp van 8 kW: 2800 euro**

**Zie de apparatenlijsten bij RVO.

RVO-Lijst warmtepompen subsidie (lijst 12 januari 2016), klik hier

Waarom deze subsidie?

De overheid gaat de komende jaren stimuleren dat Nederlandse huizen en bedrijven minder door gas en meer door duurzame warmte worden verwarmd. Zo kan energie worden bespaard en CO2-uitstoot worden teruggedrongen. Via deze subsidieregeling worden particulieren en zakelijke gebruikers die zelf duurzame energie willen opwekken financieel ondersteund. De omslag naar een duurzamere energievoorziening kan zo samen worden gemaakt.

De Investeringssubsidie duurzame energie voor kleine apparaten voor de productie van duurzame energie komt voort uit het Energieakkoord in 2013 en is aangekondigd in de Warmtevisie in april 2015. De meerjarige regeling is gestart op 1 januari 2016 en loopt tot en met 31 december 2020. Per subsidiejaar wordt het budget vooraf bekend gemaakt.
Voor 2016 was er € 70 miljoen subsidie beschikbaar.

Opmerking, gunstige bijkomstigheid:

Door de subsidie wordt de zogenaamde ‘terugverdientijd’ natuurlijk korter. Uw investering is immers minder groot doordat u hiervan een gedeelte terug krijgt van de overheid. Ook het feit dat de gasprijs in 2018 gaat stijgen en de elektra prijs wat zakt, maakt dat deze ‘terugverdientijd’ korter wordt.

Pas op voor een valkuil:

Let op: ga met betrekking tot aanschaf van een warmtepomp niet blind af op de warmtepomp met de meeste subsidie. Immers de subsidie wordt hoger na gelang het vermogen van de betreffende warmtepomp hoger wordt.
Het heeft geen zin om een 30 kW warmtepomp te plaatsen in een woning die bijvoorbeeld maar 8 kW nodig heeft. (U krijgt het dan niet comfortabel). Bovendien is de aanschafprijs van een grote warmtepomp natuurlijk ook hoger dan die met een kleiner vermogen.

Tip: Kies een modulerende (Inverter) warmtepomp

Een moderne modulerende warmtepomp heeft, anno 2018, een beter jaar SCOP dan een aan/uit machine. U kunt dus wel kiezen voor een modulerende warmtepomp die goed in de range zit van het benodigd vermogen.
Stel uw woning heeft een bodem warmtepomp nodig van ongeveer 10 kW (Betafactor 0,8) . Dan kunt u, als voorbeeld, wel de modulerende warmtepomp van 16 kW kiezen (modulatie bereik 4 tot 16 kW) in plaats van de 10 kW solo warmtepomp.
Deze zal zich zelf afstemmen op wat u woning nodig heeft. U pakt dan net iets meer subsidie voor een warmtepomp (16 kW) die past bij uw woning en een beter jaar rendement heeft dan de aan/uit machine (10 kW). Een ander bijkomend voordeel in dit voorbeeld is dat de Bètafactor van 0,8 ineens een Betafactor van 1.0 wordt. Het elektrisch element hoeft dus niet te helpen voor bijverwarming als het hartje winter wordt. U zult wel de bronleverancier moeten melden dat u voor 100% dekking gaat. (Meer uitleg over de Bètafactor treft u op deze website) Nog meer besparen op uw energierekening? Bekijk dan of nieuwe kunststof kozijnentot de mogelijkheden behoren.

Vraag vrijblijvend advies aan

Het kopen van een warmtepomp is niet zomaar gedaan. Zeker niet omdat het om een ingewikkeld product gaat. Vraag vrijblijvend advies aan van diverse lokale warmtepomp installateurs en vergelijk de adviezen en de prijzen. Op deze manier krijgt u een uitstekend beeld in de mogelijkheden en de kosten. Vul op deze pagina uw gegevens in, ontvang de offertes en maak vervolgens een weloverwogen keuze.